Close

Fajtaleírás

Meglepő módon az ausztrál juhászkutya valójában amerikai!

A név ausztrál része azokból a juhokból származik, akikkel dolgoztak, és amelyeket Ausztráliából importáltak. Amikor az 1800-as évek végén először megérkeztek az Egyesült Államok délnyugati részébe, a kutyákat a munkaképesség javítása érdekében először hagyták keresztezni más pásztorkutyákkal.

1957-ben egy fajtaklubot hoztak létre az Egyesült Államokban.

Családbarát

Az aussie szeret részt venni a családi életben, gazdáinak társaságában érzi jól magát. De elengedhetetlen a korai szocializáció.

Utál egyedül lenni

Ha olyan kutyát szeretne, aki hosszú ideig egyedül maradhat, akkor az aussie nem az a fajta. Falkában érzi jól magát, legyen az másik kutya vagy a gazda.

Kiváló házmester

Az aussie-k kiváló őrző kutyák, és figyelmeztetik gazdáikat az idegenek közeledésére, de nem az a stílusuk, hogy ok nélkül ugassanak.

Imádja a mozgást

Legalább napi két óra mozgásra van szüksége. Magas színvonalon teljesít a kutyasportokban, ahol fizikai és szellemi energiájukat kamatoztathatják.

46 - 58 cm
12 -15 év
18 - 30 kg

Személyisége

Ennek a kutyának erős terelő-ösztöne van, szeret részt venni a családi életben, gazdáit is ennek szellemében kezeli. Új emberekkel fontos megismertetni őket, elengedhetetlen a korai szocializáció. Jelentős intelligenciájának és energiájának kielégítéséhez szintén fontos a folyamatos képzés, valamint a fizikai és mentális stimuláció kombinációja.

Egészség

Az ausztrál juhászkutya általában nagyon egészséges fajta. Ugyanakkor – mint sok fajta esetében – különböző örökletes szembetegségek és csípő dysplasia megtalálható nála (ez az állapot mobilitási problémákhoz vezethet). Ezért fontos a kutyák szemellenőrzése és a csípő ellenőrzáse a tenyésztés előtt.

Táplálás

Nem válogatós, szinte minden elfogad és megeszik. Azonban a kutya étrendjének meg kell felelnie a fő tápanyagcsoportok megfelelő egyensúlyának, beleértve az állandó friss vízellátást. Fontos az is, hogy rendszeres állapotfelméréseket végezzünk annak biztosítása érdekében, hogy a kutyát ideális formában tartsuk, és ne felejtsük el etetni naponta legalább kétszer, az adott étel táplálási irányelveinek megfelelően.

Ápolás

A szőrzet közepes hosszúságú, időjárásálló aljszőrzettel. Van néhány hosszabb szőr a lábak hátulján és mérsékelt „sörény” a nyak környékén, amely a hím kutyáknál vastagabb és erősebb. A lábának alján levő hosszú szőrzetet hat-nyolc hetente célszerű levágni. Hetente kétszer vagy háromszor át kell fésülni egy kefévell, és gyakoribb ápolásra van szükség, amikor a kutya vedlik.

Testmozgás

Az ausztrál juhászok energikus kutyák, akik napi testmozgást igényelnek. Mindenképpen gondoskni kell a kutya mozgási szükségleteiről. Az ausztrál juhászok nagyon aktívak, és a napi megfelelő testmozgás nélkül az energiájuk nehezen kezelhetővé válhat. Játsszunk a kutyájval a lehető leggyakrabban, és hagyjunk neki sok időt, hogy szabadon szaladgáljon. Ez időt ad az ausztrál juhásznak arra, hogy ledolgozza a felesleges energiát, és ezáltal fitt marad.

A pontos FCI standard megtekintése: